Αγορές Μέσω Διαδικτύου: Υπέρ και Κατά

Τα τελευταία χρόνια, το διαδίκτυο έχει εξαπλωθεί με ραγδαίους ρυθμούς. Οι περισσότεροι καταναλωτές, λοιπόν, επωφελούνται από αυτή την εξάπλωση και ολοκληρώνουν τις αγορές τους διαδικτυακά. Είναι όμως αυτή η καλύτερη λύση;

Η αλήθεια είναι πως τα φυσικά καταστήματα δεν έχουν πάψει να λειτουργούν. Μάλιστα, πολύ συχνά προσελκύουν αρκετούς καταναλωτές με τις εκπτώσεις και τις νέες συλλογές τους. Επιπλέον, πολλοί είναι εκείνοι που δεν εμπιστεύονται την τεχνολογία για τα ψώνια τους. Ωστόσο, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση!

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των αγορών μέσω διαδικτύου είναι το γεγονός ότι μπορείς να ολοκληρώσεις τις αγορές σου οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Καθώς το διαδίκτυο είναι ανοιχτό 24/7, το ίδιο συμβαίνει και με τα διαδικτυακά καταστήματα (ή αλλιώς e-shops). Επομένως, δε χρειάζεται να ελέγχει κανείς τις ώρες λειτουργίας ενός καταστήματος. Πρακτικά, πάντοτε το κατάστημα θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο στους καταναλωτές (billigt).

Από την άλλη μεριά, στα διαδικτυακά καταστήματα δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου του προϊόντος εκ των προτέρων. Πιο συγκεκριμένα, ένας καταναλωτής δεν έχει την ευκαιρία να ελέγξει την ποιότητα ενός προϊόντος, προτού το παραγγείλει. Αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στη συνέχεια. Για παράδειγμα, μπορεί ένα ρούχο να μην αντικατοπτρίζει απόλυτα το μέγεθος του καταναλωτή και να πρέπει να επιστραφεί στο κατάστημα.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα για τα διαδικτυακά καταστήματα είναι η άνεση που προσφέρουν. Ο καθένας μας μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο, είτε από το σπίτι είτε από το γραφείο. Μάλιστα, μπορεί να συνδεθεί και μέσω κινητών συσκευών. Κάτι τέτοιο λύνει πρακτικά τα χέρια από τους καταναλωτές. Ιδιαίτερα αν πρέπει να αναζητήσουν ένα προϊόν σε πολλά καταστήματα και να συγκρίνουν τιμές, το διαδίκτυο αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο.

Στον αντίποδα, τώρα, ανέκαθεν υπήρχε πρόβλημα στον τομέα των πληρωμών μέσω διαδικτύου. Με την εξάπλωση των e-shops αυτό το πρόβλημα έχει γίνει πολύ μεγαλύτερο. Δηλαδή, πολλοί χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να αποσπάσουν χρήματα με παράνομο τρόπο. Ειδικά όσοι γνωρίζουν από τεχνολογία και hacking μπορούν εύκολα να προσβάλουν την εγκυρότητα ενός διαδικτυακού καταστήματος.

Φανταστείτε λοιπόν να προσπαθείτε να πληρώσετε για μία παραγγελία, αλλά τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας να γίνονται κτήμα ενός φιλόδοξου χάκερ. Πρόκειται για μία ανατριχιαστική σκέψη, σίγουρα! Όμως, τα περισσότερα καταστήματα πλέον έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και δρουν αναλόγως. Εγκαθιστούν προγράμματα και λογισμικό υψηλής τεχνολογίας, έτσι ώστε να αποτρέπουν τέτοιες εγκληματικές ενέργειες.

Τέλος, θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στην τεράστια ποικιλία προϊόντων που προσφέρει το διαδίκτυο. Με το πάτημα ενός κουμπιού ή με την αναζήτηση ενός όρου (τα γνωστά σε όλους keywords ή λέξεις-κλειδιά), εμφανίζονται στην οθόνη εκατοντάδες αποτελέσματα. Ο καταναλωτής έχει την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα σε πολλά καταστήματα, βασισμένος στα προσωπικά του κριτήρια. Με βάση την τιμή, την ποιότητα, τις κριτικές και τη λειτουργικότητα της ιστοσελίδας, την ασφάλεια και την ευελιξία στους τρόπους πληρωμών, ο καθένας επισκέπτεται τα e-shops που τον ενδιαφέρουν πιο πολύ (lån rki).

Όπως βλέπετε, οι αγορές μέσω του διαδικτύου έχουν τόσο πλεονεκτήματα, όσο και μειονεκτήματα. Είναι στο χέρι του καθενός να εκμεταλλευτεί τα ωφέλιμα χαρακτηριστικά του διαδικτύου, χωρίς όμως να κινδυνεύει από τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτό ενδέχεται να δημιουργεί.