Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι απροετοίμαστο για άλλη κατάρρευση παρά τα προειδοποιητικά σημάδια που ήδη δείχνουν μια άλλη οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ο David Lipton, ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, προειδοποίησε για “θύελλα καταιγίδων” καθώς μίλησε για φόβους ότι “η πρόληψη κρίσεων είναι ατελής”. Η προειδοποίηση του κ. Lipton έρχεται περισσότερο από μια δεκαετία μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, προκαλώντας οικονομικό χάος καθώς η Wall Street βυθίστηκε σε αναταραχή. Το ΔΝΤ έχει ήδη μειώσει την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς ο διεθνής οργανισμός έδειξε το χέρι στις εντάσεις του εμπορικού πολέμου ως μέρος του λόγου για την πρόβλεψη βραδύτερης οικονομικής επέκτασης. Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ προέβλεπε παγκόσμια ανάπτυξη 3,7% τόσο το 2018 όσο και το 2019. Αυτό είναι κάτω από τις προβλέψεις του Ιουλίου για αύξηση 3,9% για τα δύο έτη EUR.

Μιλώντας στο Λονδίνο, ο κ. Lipton δήλωσε: «Τα δύο τελευταία χρόνια, το ΔΝΤ έχει καλέσει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές που στοχεύουν ακριβώς στο στόχο αυτό – όπως το έχουμε θέσει, «να σταθεροποιήσουμε την οροφή ενώ ο ήλιος λάμπει».

“Όμως, όπως και πολλοί από εσάς, βλέπω να κτίζουν σύννεφα και να φοβάται ότι η εργασία για την πρόληψη κρίσεων είναι ατελής”.

Ο κ. Lipton παρότρυνε τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν μαζί τα προβλεπόμενα προβλήματα καθώς προειδοποίησε ότι μόνο μεμονωμένα έθνη δεν θα μπορέσουν να καταπολεμήσουν την επόμενη ύφεση. Αναφερόμενος στις τακτικές, όπως η μείωση των επιτοκίων για την τόνωση της οικονομίας, ο κ. Lipton προέτρεψε: «Πρέπει να ανησυχούμε για την ισχύ της νομισματικής πολιτικής».

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ μίλησε επίσης για τα υψηλά επίπεδα δανεισμού από τις κυβερνήσεις, υποδεικνύοντας ότι περιόρισε την ικανότητά τους να μειώσουν τους φόρους και να αυξήσουν τις δαπάνες.

Απευθυνόμενος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ο κ. Lipton προέτρεψε την Κίνα να επαναξιολογήσει τις εμπορικές πολιτικές, με το έθνος να έχει εξελιχθεί σε οικονομικό εργοστάσιο ισχύος 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος σχολίασε ότι αυτό σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή αύξηση από την οικονομία των 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που τέθηκε σε ισχύ όταν το Πεκίνο προσχώρησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001.

Ενώ ο κ. Lipton κάλεσε την Κίνα να μειώσει τους εμπορικούς φραγμούς της, προτείνει επίσης στις ΗΠΑ να μειώσουν τις πιέσεις κατά του Πεκίνου. Η Κίνα έχει πολλές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτό θα ήταν προς το δικό της συμφέρον και προς όφελος των χωρών ανά τον κόσμο. “Αλλά η Κίνα αισθάνεται ότι δεν μπορούν να κάνουν αυτά τα βήματα, όπως το έβαλαν, με ένα όπλο στο κεφάλι τους, εν μέσω εμπορικών εντάσεων historia“.

Ελπίδες έχουν εγερθεί τις τελευταίες ημέρες του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο εθνών που δροσίζουν, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έδωσε θετικά σχόλια για μια συμφωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Χι Τζίνπινγκ.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Πρόεδρος Trump δήλωσε ότι οι συνομιλίες με το Πεκίνο πραγματοποιούνται τηλεφωνικά και ότι δεν θα αυξήσει τα τιμολόγια στις κινεζικές εισαγωγές μέχρι να είναι σίγουρος για μια συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump επέβαλε χρέος 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. Δολαρίων (153 δισ. Ευρώ) το Σεπτέμβριο. Οι ΗΠΑ απειλούν ταυτόχρονα να προσθέσουν τιμολόγια σε άλλα 267 δισεκατομμύρια δολάρια (205 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες) προϊόντων.

Αυτό είδε την Κίνα να αντιδρά με 10 τοις εκατό τιμολόγια σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια (46 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες) των αμερικανικών εισαγωγών. Τα τιμολόγια απορρέουν από τα αιτήματα της διοίκησης του Trump ότι η Κίνα θα πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στις πρακτικές πνευματικής ιδιοκτησίας της.